Masivul este format din două culmi principale: Culmea Ciucaș-Bratocea ce atinge înălțimea maximă în Vârful Ciucaș (1954 m) și Culmea Gropşoarele-Zăganu cu înălțime maximă în Vârful Gropşoarele (1883 m). Deși nu este un masiv înalt, acesta îmbină pădurile bogate, netezimea culmilor și pajiștile domoale cu pante abrupte și stâncărie ce pot fi explorate într-o tură de hiking. De altfel, Munții Ciucaș se remarcă prin specificul formațiunilor cu nume sugestive: Goliat, Porumbelul, Babele la sfat, sau Mâna Dracului. Astfel, Culmea Ciucaș-Bratocea prin frumusețea formațiunilor stâncoase cu vârfuri ascuțite sau rotunde, de diferite dimensiuni și înălțimi reușește să ofere un spectacol unic în orice anotimp. Sora ei mai sălbatică, Culmea Gropşoarele-Zăganu dezvăluie în schimb drumeților, atunci când este înflorit rhododendronul (bujorul de munte), un peisaj de vis. Perioada de înflorire maximă a bujorului este una mică, din păcate, dar cei norocoși au parte de un peisaj ce pare desprins dintr-o lume străveche, de legendă și care se întinde pe o suprafață de aproximativ 2 ha.
Munții Ciucaș se mai remarcă și prin frumusețea neatinsă a multitudinilor de chei (Cheile Pârăului Alb, Cheile Văii Stânii, Cheile Strâmbului, Cheile Babaruncăi, Cheile Cheiței). Acestea sunt o altă surpriză nesperată pentru cei ce aleg o drumeție în acest masiv deosebit de ofertant și care în ciuda suprafeței și a altitudinii reduse poate concura cu mândrie alături de alte zone frumoase ale României.
Rezervație naturală, declarată arie protejată în anul 2000, Munții Ciucaș sunt caracterizați de o vegetație bogată de pajiști, tufărișuri (afin, ienupăr, merișor, smârdar, jneapăn) și plante și flori sălbatice (rogoz verde, floare de colț, clopoțel, cupă, stânjenel de munte, omag galben, bărbușoară). De asemenea, este și casă pentru mai multe specii de mamifere (urs brun, mistreț, lup, râs, vulpe, veveriță, cerb, pisică sălbatică, capră neagră), păsări (acvilă de munte, uliu, privighetoare, cinteză, scatiu, huhurez mare) și reptile care sperăm să ne surprindă în fiecare tură de hiking.
Informații despre ture în Munții Ciucas găsiti mai jos, dar ne și puteți contacta pentru mai multe detalii: